Equador, país de la diversitat

Moguts per l’interès comú de conèixer a fons la realitat de l’Equador, un grup de 14 persones vinculades a Setem, vam decidir fer una ruta solidària durant 22 dies per l’Equador. Aquest turisme responsable consisteix en una estada intercultural de convivència, col·laborant econòmicament amb les famílies d’acollida i visitant projectes que s’estan realitzant al país. Aquest projecte només ha sigut possible gràcies a la organització del Setem que és una ONG que vol sensibilitzar sobre la desigualtat Nord-Sud i les seves causes, i promoure les transformacions personals i col·lectives per aconseguir un món més just. Equador té tres parts diferenciades: la costa, la serra i la selva.

Aquest viatge m’ha permès viure tres països en un de sol, ja que els seus paisatges, la gent i el clima són mot diversos. De la serra, hem visitat la capital Quito que és una ciutat colonial que està situada a 2850 metres. Hem pujat fins els 5000 metres del volcà Chimborazo de 6310 metres, superant el mal d’alçada. També hem visitat un projecte comunitari cooperatiu a Salines i hem participat en dos programes radiofònics. Hem estat acollits en famílies a Riobamba i a la comunitat Quítxua de Cebados amb els que s’han creat grans vincles d’amistat.

M’han emocionat els comiats amb una gran festa que no hi faltava la música, la dansa i el ball. A la selva hem estat amb una família Shuar formada pel pare amb dues dones i 22 fills. Estaven molt il·lusionats a ensenyar-nos el seu bosc doncs som el primer grup que anem a visitar-los. Hem compartit amb ells el menjar, la selva i la seva saviesa sobre plantes i animals. Hem iniciat una ruta selva endins escoltant històries tan apassionants que no ens hem adonat que s’anava fent fosc i es posava a ploure, portàvem més de 7 hores caminant i jo notava que el meu cos no tirava i a més la selva començava a fer respecte, doncs no veies la sortida, el terra estava enfangat i relliscaves fàcilment. Realment ha sigut una experiència inoblidable. A la costa hem visitat Guayaquil que l’anomenen la Perla del Pacífic. Una ciutat amb més de quatre milions d’habitants i amb molta desigualtat social. També hem anat a unes fonts de fang medicinal i ens hem banyat a unes platges molt boniques i tranquil·les.

Finalment hem anat fins a Punta Salinas a veure les balenes geperudes.Ha estat un dels viatges més interessants i enriquidors que he realitzat. He anat a les arrels del país, he conegut la seva realitat, he compartit moments molt especials. És un país amb una gran diversitat: de paisatges, de clima, de gent i amb una gran riquesa cultural. Em sento molt més propera a tots els equatorians. Per mi l’Equador ja no és un punt en el mapa, sento que s’han creat uns vincles entre aquests dos móns separats per l’oceà  però a la vegada tant propers. Són persones tan acollidores que m’he sentit com a casa meva.Per últim voldria agrair a Setem per haver fet possible aquestes ruta i animar a continuar aquesta tasca que realment val la pena per construir un món més just, digne i solidari.


                                                                                                       

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s