Vivències de cantar gospel a Chicago

 Catalunya Gospel Choir. Un somni americà convertit en realitat!

Tot va començar, justament fa un any a les jornades internacionals de cant coral del estiu del 2010 que va fer la Federació d’entitats corals de Catalunya. F.C.E.C. i la Coral Carlit com a únic cor del gospel federat, va proposar portar l’afroamericà Walt Whitman, director de Soul Children of Chicago.

 Durant aquells set dies de taller musical hi va haver un enamorament mutu entre la coral
Carlit i el director Whitman. La directora de la coral Carlit, Anna Roqué, va descobrir en aquest home, el que havia buscat en tota una vida professional, personalitzat en un personatge on s’afegia la humanitat, la força, la humilitat, la gran autoritat com a gran comunicador i gran músic. Va veure que tenia un carisma i una força interna difícil de descriure quan no es coneix en persona. Segons ella hi havia un abans i un després de Whitman. Per això va voler que tornés a Catalunya. Volia ensenyar el tresor que havia descobert i mostrar-ho a tothom per tal que la gent s’impregnés de la seva vivència del gospel, que creia que era la autèntica que aconsegueix remoure les ànimes fins al fons.

 Finalment Whitman va venir el mes de desembre convidat  per la coral Carlit a  fer un taller de gospel. Van participar unes cent setanta persones, que van quedar impregnades de la força i l’energia que els va encomanar aquest director afroamericà. El taller va ser encara millor que la primera vegada, Witman es va saber adaptar a les necessitats del grup, ja que és una persona intel·ligent i sap que cada país té una manera de fer i sentir i vol que la gent es trobi còmode amb ell. El curs va finalitzar en un macro concert a les Cotxeres de Sants, amb un gran èxit participatiu per part del públic.

A partir d’aquí va sortir la proposta d’anar a fer un taller de gospel a Chicago dirigit per  Whitman. L’Anna va creure que era una gran oportunitat per veure en viu i en directe el funcionament de les comunitats gospelianes. Va fer una gran convocatòria per convidar a tots els que estiguessin interessats. El seu entusiasme el va encomanar arreu. En conseqüència es va formar un grup que es va anar configurant amb persones de diferents, inquietuds i edats. Després de set mesos d’ assajos, durant deu sessions de caps de setmana, el grup es va anar cohesionant gràcies al poder de la pràctica musical col·lectiva. D’ unes persones desconegudes va sortir un cor d’ uns cinquanta cantaires. Tot un miracle!

 Abans de marxar a Chicago el Catalunya Gospel Choir, va fer dos concerts. Un a l’ Església Sant Ferran i l’altre a la Casa del Mar de Barcelona. Els cantants van tenir la oportunitat
de  posar la locomotora gospeliana en moviment, tot regalant  somriures amb l’energia positiva que el gospel regala amb la seva màgia. Observant el cor, es podia captar mirades de gent d’una certa edat amb un punt d’innocència, amb una guspira de felicitat als ulls, com si estiguessin descobrint  sensacions que no sabien que poguessin sentir. Com si de repent haguessin descobert la força del gospel. El públic va captar l’ energia i l’alegria  com si fossin un sol cos, una sola veu i una sola ànima, que es movia al mateix batec que la música. Van respondre picant de mans i finalment van acabar ballant tots plegats.

Com a testimoni personal, puc dir que em sento afortunada de formar part del grup de Catalunya Gospel Choir. Estic il·lusionada i engrescada d’ omplir-me del món de gospel de la comunitat afroamericana de Chicago. Quan canto enmig del grup em sento connectada amb l’energia de la terra i em surt un somriure de dins  l’anima, que em  transforma. Crec que participar de la màgia del gospel en directe, pot ser una gran experiència que em marcarà per sempre.

El dia 21 de juliol uns cinquanta catalans intrèpids començarem l´ aventura americana  tenint com a capdavantera l’Anna Roqué, recolzada pel seu petit equip incondicional, amb
l’ Oscar Altide tocant el piano i la Gemma Carbó coordinant el viatge. El somni d’anar a Chicago per fi, es farà realitat. No serà un simple viatge, serà un autèntic viatge iniciàtic.

 Conxita Tarruell i Llonch . Tenor de Catalunya Gospel Choir


3 comments

  1. Crec que està tot molt ben escrit Conxita, et deixo la meva frase d’introducció:
    “Un desig convertit en unna il·lusió”

    Marina Calabuig i Alcàntara

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s