Viatge a Burkina Faso 2018-2019

Volia tornar a l’Àfrica, m’havia quedat impregnada de tot el que vaig aprendre del darrer viatge a Benín. La Carme, la coordinadora de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, em va recomanar Burkina Faso, un país que ella coneix molt bé i l’ha visitat diverses vegades perquè està casada amb un burkinès. És un lloc força desconegut per la gran majoria de persones. Em va aconsellar d’escriure un llibre sobre Burkina i Benín ja que els dos països tenen coses en comú i a la vegada es complementen. Vaig parlar amb la Rosa i s’hi va engrescar, vàrem decidir emprendre el viatge pel cap d’any 2018-2019 aprofitant les vacances de Nadal. Les terres africanes em captiven, m’acosta als llocs més desconeguts del meu propi interior, llocs que no hauria estat capaç d’arribar d’altra manera. Em connecta amb la natura, és un univers diferent on el temps corre més a poc a poc. Ells diuen: ─vosaltres els europeus teniu els rellotges, però nosaltres tenim el temps─. A Burkina , la vida evoluciona a un ritme tranquil. Els rellotges no tenen sentit, i tot es desenvolupa en un ambient que desconeix la paraula estrés. Estic oberta a les experiències i vivències que em depararà aquest viatge a Burkina Faso.

M’emporto la maleta plena de vivències

M’ha encantat participar a festivals de música i visitar museus on he pogut conèixer gran diversitat d’instruments. He gaudit de ballar i cantar amb els nens, al ritme dels tambors. M’ha agradat conèixer les diferents ètnies i entrar en les seves cases per veure com viuen. He pogut comprovar que algunes dones comencen a ocupar càrrecs en llocs públics, ja que en la majoria de museus que he visitat sempre era una dona qui ho explicava i es veia ben preparada com la Claire del Museu del Poni que ha escrit un llibre. També ha estat una bona experiència conèixer el projecte del Sukala de l’Enric. Estic agraïda al Koffi i al Moussa que m’han ajudat a conèixer més les maneres de viure i a més han fet el seu testimoni de la realitat que van viure a Cuba, gràcies a aquesta experiència ara poden fer de guies en espanyol i nosaltres podem aprendre d’ells.

A Boni ens trobem uns nens que ens segueixen, estan contents.  Ens posem a ballar i  ells ens imiten, en poca estona s’ha organitzat una gran festa.
Al barri antic de Bobo Dioulasso veiem com fan les tasques domèstiques al carrer, com cuinar o rentar la roba. Les nenes són molt simpàtiques.
De Bobo a Banfora travessem per una zona de Baobabs i no puc resistir sense d’abraçar-me a un d’ells. És un arbre molt generós s’aprofita tot: escorça, fulles, fruits i la flor és la part més espectacular del baobab
Les Domes de Fabédougou a prop de Banfora, són unes estranyes formacions rocoses. Aquestes roques gegants poden arribar fins als cinquanta metres d’alçada.

Al Llac de Tengrela on hi ha els hipopòtams sagrats anem amb unes barques senzilles de fusta que al cap d’una estona de navegar ens comença a entrar aigua.
A Banfora participem a la festa de final d’any on els musics ens reben amb tambors, djembés i un balafon. Els peus no deixen de moure’s i em poso a dansar amb ells. Quan són les dotze toquen les campanades amb els tambors i mengem els dotze grans de raïm
A Gaoua, visitem el museu i a fora hi ha reproduïda una casa del poble de l’ ètnia Gan, la fortalesa de l’elefant. Està feta de fang i palla.
En el Sukala que es on farem estada dos dies, consta d’unes edificacions que volen imitar les cases Lobi. Ens rep l’Enric, el responsable, que és català.
A Tiébélé, capital del País Kassena, la decoració de les cases és un treball comunitari realitzat per les dones del poblat. Tota la superfície es cobreix amb un vernís natural, d’aquesta manera fan els dissenys més resistents a les pluges.
A Ouagadougou anem a l’auditori del Museu Nacional de la Música, ens deixen fer un petit concert, cadascú toca un instrument i tots plegats passem una bona vetllada musical.

22 comments

 1. Gràcies per compartir amb tanta il·lusió les teves experiències, Conxita! Quina sort que t’atrevissis a tirar endavant el teu somni, fa uns quants anys, ja! La valentia t’ha compensat molt! I a nosaltres ens ha permès també gaudir amb tota la teva humanitat. I segur, segur, que per allà on has passat has deixat petjada. Aquí sempre tindrem els teus llibres, plens de fotografies, a més. Tot un regal, la vida que ens ofereixes. Moltes gràcies de tot cor.

  1. Gràcies Ester per animarme a continuar el meu somni! Ja fa anys que ens coneixem, però encara que ens veiem poc, quan ens retrobem és com si fos ahir.

 2. Conxita amb la teva prosa senzilla i directa ens fas partícips de les teves experiències i els teus llibres ajuden a trencar amb la rutina i la quotidianitat al descobrir-nos nous països.

  1. Núria t’estic molt agraïda del teu suport incondicional en la preparació dels meus llibres de viatges. Gràcies de les teves paraules!

 3. Graciès Conxi!
  Per fer.nos partícips dels teus viatges! Quin gran aprenentatge, es així com es coneixen bé els països, la seva gent i l’intercanvi d’aportacions.
  Ànims i endavant.
  Una abraçada cosina.
  Montse

 4. Bon dia Conxi!
  Que be que puguis escriure aquests dies! Veure les fotos dels teus viatges ja es un bàlsam en aquests dies de confinament. Qui es pogués abraçar a un baobab…., aquest arbre tant generós que ens ensenyes a la foto. T’animo a que continuis escrivint les teves experiències viscudes en aquest continent tant i tant diferent al que nosaltres coneixem.

  1. Rita m’alegro que la lectura del text i les fotos del meu viatge hagin estat un bàlsam per tu en aquests moments difícils que has passat. Gràcies per animarme a escriure!

 5. He estat llegint el tastet d’aquest nou llibre i m’ha sorprès moltíssim , he trobat molt interessant aquesta experiència i la comparteixes amb una narració extraordinària .
  Felicitats

 6. Gràcies Sunsi! Em fas feliç en veure que trobes interessant la narració de Burkiina.. Amb els viatges i l’escriptura he trobat un projecte que m’enriqueix molt.

 7. Conxita:quina enveja que et tinc(sana per descontat) aixo es una experiencia molt gratificant, aquet proleg ens sitúa al lloc,es genial,,,no paris de viajar mentre puguis,per fer-nos particeps a tots nosaltres

 8. De la coneixença i l’amistat amb la Conxi us puc assegurar que tot el relat és verídic.
  Mai, mai us mentiria ni exigeraria amb res. No pot, ni en sap.
  Ella és així: compromesa i generosa, agosarada i sense malícia.
  Aquesta manera de ser es traspua a cada lloc que descobreix. Ho comparteix amb el lector, ajuda a descobrir la quotidianitat de mons que ens són allunyats i ens obre la finestra de la curiositat i de saber-ne més.
  Gràcies pel llibre!

  1. Moltes gràcies Bibiana! Són tants anys d’amistat que has fet una descripció real de com sóc i com visc els viatges i la relació amb les persones. Espero que quan sorti publicat el llibre el puguis llegir i en gaudeixis.

 9. Ets forta i valenta, Conxi, i en els teus viatges això s’hi traspúa. Cuida els teus somnis i porta’ls a terma i no deixis de compartir amb nosaltres les teves vivències.

 10. He fet un petit tastet de les experiències que ha viscut la Conxita a Benín i Burkina.

  Com tot llibre que escriu la Conxita et transporta fàcilment al seu viatges a traves de les vivències i l’ho bo que té, és que les sap transmetre amb les seves paraules. S’endinsa en molta profunditat dins del país. Té la facilitat de trobar contactes autòctons que li fan conèixer projectes i llocs que un viatger convencional no coneixerà mai. A més sap connectar molt bé vagi on vagi amb la gent del país, molts nens la deuen veure com la “mama riellera i alegre” que sempre te ganes de jugar.

  A més ho viu en molta passió i tal qual ho va viure, t’ho escriu en un llenguatge fàcil que et fa ganes d’anar-hi. Diu que quan s’acosta als poblats que estan connectats amb la natura, la enriqueix.

  Bé, ja tinc ganes de que surti el llibre per endinsar-me més a les experiències de la Conxita que sempre són enriquidores llegir-les.

 11. Moltes gràcies amic Jordi, per les teves paraules tan entranyables! Amb tu hem compartit moltes vivències i experiències de viatges. M’ha influït a l’hora d’escollir el país per viatjar el fet de veure els teus magnífics audiovisuals sobre cultures del món. Estic agraïda de tot el que he aprés de tu, príncep viatger.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s