VIATGE A OMAN ABRIL 2022

El viatge a Oman va sorgir de l’interès per enriquir el meu coneixement del món musulmà. El darrer viatge  que vaig  fer amb la Rosa abans del confinament, el 2019, va ser a Jordània i  el 2021 durant la pandèmia,  ens vam aventurar a conèixer l’Uzbekistan. En aquests països, cruïlles de rutes comercials entre orient i occident, vaig descobrir una bellesa arquitectònica i paisatgística nova per a mi. Aquesta experiència a Oman ha completat els meus coneixements sobre la Ruta de la Seda i els seus costums.

M’emporto la maleta plena de vivències

De Masqat

Masqat, la capital d’Oman, mostra dues cares arquitectòniques l’antiga i  la moderna. Està situada al golf d’Oman i es troba envoltada de muntanyes i desert.

Mezquita Sultà Al Qabbus

La Gran Mesquita del Sultà Al Qabbus, el monument més emblemàtic de la capital, es una obra mestra de l’arquitectura islàmica contemporània.  Està coronada per una cúpula daurada amb blanques façanes. A l’interior destaca una catifa espectacular, teixida a mà, que és la segona  més gran del món. Un element decoratiu important són les làmpades d’aranya, elaborades amb cristalls d’Swarovski. Per entrar a la mesquita es obligatori vestir de llarg. Malgrat que jo portava un vestit llarg, em va molestar que em cridessin l’atenció pel fet que la tela transparentava de genoll en avall. Em van obligar a comprar una  gel·laba, el vestit típic del país.

Muttrah Souk

El mercat de Muttrah amb una entrada davant el mar. És un dels centres comercials més antics d’Aràbia. Es fàcil perdre’s pels seus carrerons laberíntics carregats d’aromes com l’encens.

Port Corniche

El passeig marítim es coneix amb el nom de Corniche, on sobresurt la silueta de la cúpula  de color blau de la Mesquita Xiïta d’estil iranià. Caminem al capvespre i gaudim de la màgia nocturna dels llums que s’emmirallen  en el mar.

Dels voltants de Masqat

Barka

El mercat del peix de Barka, un poble de pescadors. Ens atrau la diversitat de peixos tant de colors, de mides i de formes. 

Nakhal

L’oasi amb palmeres de Nakhal, que significa “aigua termal”. És un poble tradicional dotat d’un fort. L’aigua del riu està plena de peixets que em pessiguen els peus.

Passeig amb barca motora

La visió dels dofins. M’ha encantat veure’ls saltar tant a prop.

Pràctica de snorkel

La diversitat de peixos, com peix globus, groc i negre i el peix pallasso amb ratlles taronges . El que  més m’agrada és seguir una tortuga que porta a sobre un peix agulla.

Naveguem  amb dhow al capvespre

El passeig pel golf d’Oman amb un dhow, vaixell  de fusta i sense claus. És capvespre i mentre el sol es pon, la  lluna plena surt a saludar.

De la vall de Wadi Bani Awf

El camí  que serpenteja entre precipicis rocosos a través de  la vall seca de  Wadi Bani Awf. Anem amb un tot terreny, parem i fem una petita caminada pel Canó de la Serp, un congost molt estret situat al mig de la vall. Aquí hem vist serps d’aigua primes i llargues en un bassal.

Del Gran canó

El  mirador on estem nosaltres a dos mil metres d’alçada. Per una banda, veiem els penya-segats verticals de més de mil metres. Per l’altra, el Jabal Shams, anomenada la muntanya del sol, la més alta del país, amb més de tres mil metres d’alçada. Formen part de la cadena muntanyosa Al Hajar amb una vista espectacular.

De Al Hamra

Les cases de tova construïdes a l’estil iemenita. Hi ha molts edificis abandonats a les parts altes del poble i una altra part nova, a més d’una gran plantació de dàtils. Al Hamra, és un poble situat al peu de les muntanyes Al Hajar.

De Nizwa

La història Nizwa, amb més de cinc cents anys d’antiguitat. La principal ciutat de l’interior perquè es troba en una cruïlla de rutes i d’aquí  la seva importància estratègica.

Barri antic i el mercat

El passeig pel barri antic, alberga un dels mercats urbans tradicionals més interessants d’Oman. Destaca la gran diversitat de productes fets a mà que s’hi poden trobar. Em sorprèn l’edat avançada dels mestres artesans i la seva amabilitat.

Fort de Nizwa

El Fort de Nizwa, s’alça  al centre de la ciutat. Hem pujat a la part més alta on  es veu una  panoràmica de la ciutat, el palmerar i les muntanyes del fons. 

Ruta nocturna

El passeig cap al tard per Nizwa on hi ha molt ambient. Es veuen famílies amb nens petits. Les noies joves van ben arreglades i els nois  les segueixen embadalits. Alguns carrers estan il·luminats amb bombetes com si fossin llums de Nadal, amb petites llunes i estels. Entrem a un local nocturn, un lloc agradable.  Allà he pogut copsar com es viu a  la nit, sobretot en temps del Ramadà. En sortir trobem trànsit de motos i cotxes que van en dues direccions, es  complicat creuar, perquè el carrer és estret i no hi ha vorera. Ha estat una bona aventura.

De Jabreen

El seu Fort, alçat entre palmeres, data del 1670. L’edifici principal està envoltat de murs i d’un pati de grava. Conté una petita mesquita.  Veiem el falaj, sistema de canals de reg  que proveïa d’aigua al castell en l’antiguitat. L’interior del fort és completament laberíntic i conserven bé l’ambient d’aquella època. 

De les tombes de Al Ain

La pujada al turó per veure les tombes d’Al Ain. Són molt antigues, i construides de pedra seca, algunes estant destruïdes. Fa un sol de justícia però des de dalt gaudim de la vista de les muntanyes d’Abiadh.

Del desert de Wahiba

El desert de Wahiba, el  més conegut d’Oman, és fàcilment accessible des de Masqat. Les  seves dunes poden arribar fins als cent metres d’alçada.

Campament

El campament Sama que consta d’una sala d’acollida i una gran plaça amb casetes senzilles i acollidores. Al fons hi ha una haima que té la funció de menjador compartit. Fins i tot està equipat amb un cinema a la fresca.

Dunes

L’aventura de travessar les dunes amb 4×4 . Contemplo absorta les diverses tonalitats dels colors taronges de la sorra com van canviant.  De sobte fem una baixada en picat i faig un crit que em surt de l’ànima. Pugem a una de les dunes  més altes i la baixem derrapant, amb tal inclinació, que quan miro a través del vidre de la finestra, la veig coberta de sorra.  

La posta del sol, m’assec a dalt de la duna i medito mentre el cel es va tenyint de roig.

La satisfacció d’aconseguir arribar a dalt  de la duna a la nit. Tot gràcies al meu esforç i al suport que em donen els companys  que ja han arribat. Quina sorpresa quan fem una fotografia  i veiem que tots sortim amb una llum verda i ens enriolem.

De la ciutat de Sur

La visita de les  drassanes  de dhows on hi podem  pujar i  veure com estan construint el dhow del rei de Qatar. Sur és una agradable ciutat costanera amb habitatges tradicionals, una de les més importants de la regió oriental.

Wadi shaab

L’experiència de resseguir el riu, nedar pels gorgs Wadi Shaab i arriscar-nos per un pas estret  fins arribar  a la cova amb un saltant d’aigua. 

Ha estat un premi després d’una llarga caminada en un dia tant calorós. Una aventura fascinant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s